Uniwersytet Zielonogórski
A-  A   A+     kontakt | PL

Serwis Informacyjny Uniwersytetu Zielonogórskiego

Straaaasznie zdrowa dynia!

30 października 2019 r.

 

dynia.jpg

Dynia to warzywo bardzo bogate w witaminy i minerały. Za "dyniową stolicę świata" uważa się Motron w stanie Illinois (USA). Jest ona symbolem Halloween, jednak z dyni przeznaczonej na "strachy" niekoniecznie da się przyrządzić smaczne potrawy. Dynie dzielą się bowiem na dwie główne kategorie - jadalne i ozdobne. Pestki tego warzywa to jedne z najzdrowszych superfoods, a jednocześnie idealny pomysł na przekąskę. Tuż pod powierzchnią tych pestek, a dokładniej w cieniutkiej warstwie widocznej błonki, znaleźć możemy kukurbitacynę, wykazującą silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwpasożytnicze, ale także, co niezmiernie istotne – przeciwnowotworowe.

Dodatkowo, dzięki zawartości aminokwasu tryptofanu pomagają walczyć z bezsennością ułatwiając tym samy zasypianie, ale także poprawiają nastrój. Magnez w nich zawarty pomaga regulować temperaturę ciała, a ponadto tłumi nerwy i pomaga w koncentracji. Za względu na zawartość witamin oraz sporej ilości mikroelementu jakim jest cynk, nasiona dyni odgrywają także kluczową rolę w zachowaniu wysokiego poziomu testosteronu (szczególnie u mężczyzn), wpływając korzystnie na libido, a także wpływają korzystnie na wzrok.

Wreszcie, nasiona dyni obfitują w witaminę B3 (kwas nikotynowy), trygonelinę oraz D-chiro-inozytol, które kontrolują poziom cukru we krwi, czyniąc je doskonalą alternatywą w profilaktyce przeciwcukrzycowej. NA ZDROWIE !

 

 

 

dr Justyna Korycka-Korwek

Kierownik Katedry Żywienia Człowieka i Dietoterapii UZ

 

 
D&C JARY .:. (C) 2013-2016 Uniwersytet Zielonogórski .:. KONTAKT