Uniwersytet Zielonogórski
A-  A   A+     kontakt | PL

Serwis Informacyjny Uniwersytetu Zielonogórskiego

Trzeci ogólnopolski Wielki Dzień Pszczół w Ogrodzie Botanicznym UZ

24 lipca 2015 r.

 

Już za dwa tygodnie (8 sierpnia br.) w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Zielonogórskiego świętować będziemy Trzeci ogólnopolski Wielki Dzień Pszczół w województwie lubuskim. Będzie to szansa na poznanie bogactwa produktów, które mamy dzięki pszczołom!

 

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele produktów zawdzięczamy pszczołowatym. 33% mieszkańców województwa lubuskiego na co dzień nosi dżinsy, ale aż 76% nie wie, że powstają one dzięki zapylaniu bawełny przez te pożyteczne owady. Chcesz poznać więcej niesamowitych faktów na temat zapylaczy i dowiedzieć się więcej o ich ciężkiej pracy? 8 sierpnia przyłącz się do świętowania w ramach Wielkiego Dnia Pszczół w wybranych  placówkach przyrodniczych z województwa lubuskiego (w ramach 5., jubileuszowej odsłony programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”). Organizatorem akcji są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” S.A., a partnerem strategicznym – Fundacja Nasza Ziemia.

 

 

Pszczoła 2.jpg

 

 

8 sierpnia 2015 r. w ponad 50 placówkach przyrodniczych na terenie całej Polski już po raz trzeci odbędzie się Wielki Dzień Pszczół. Tego dnia będzie można dowiedzieć się więcej na temat pszczołowatych oraz tego, co na co dzień możemy robić, aby je chronić. W województwie lubuskim Wielki Dzień Pszczół świętować będą także: Pszczewski Park Krajobrazowy i Krzesiński Park Krajobrazowy.

 

Na zwiedzających czeka szereg atrakcji – edukacyjne gry o Zasadach Przyjaciół Pszczół, quizy, warsztaty z sadzenia roślin i budowania domków dla pszczół dziko żyjących czy spotkanie z pszczelarzem. Chętni, którzy chcą poznać fascynujący świat pszczołowatych, na hasło „Wielki Dzień Pszczół” wejdą bezpłatnie do większości placówek organizujących święto. Lista placówek zaangażowanych w Wielki Dzień Pszczół dostępna jest na stronie www.pomagamypszczolom.pl. Organizatorem obchodów święta są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” S.A. Honorowy Patronat nad 5. edycją programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ośrodek Rozwoju Edukacji, kilkanaście kuratoriów oświaty oraz urzędów wojewódzkich i marszałkowskich.

 

Co otrzymujemy dzięki ciężkiej pracy pszczołowatych?

 

Na potrzeby programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” przeprowadzone zostało badanie „Pomagamy pszczołom - Świadomość i wiedza konsumentów na temat zagadnień związanych z ekologią”. Wyniki pokazują, że często nie mamy świadomości, jak wiele produktów, po które sięgamy każdego dnia, uzyskujemy dzięki zapylaniu przez pszczołowate. Mieszkańcy województwa lubuskiego kojarzą te pożyteczne owady przede wszystkim z miodem (100%) i plastrami wosku (97%). Kłopoty zaczynają się, gdy mamy wymienić pozostałe efekty ciężkiej pracy zapylaczy. Tylko 39% mieszkańców woj. lubuskiego ma świadomość, że kawa to produkt, który powstaje dzięki zapylaniu przez pszczołowate krzewów kawowca, mimo że aż 72% spośród ankietowanych z tego regionu pije ją przynajmniej raz dziennie. Aż 98% badanych z regionu nie wyobraża sobie wykreślenia z codziennej diety świeżych warzyw i owoców, a gdyby nie pszczołowate nie mielibyśmy aż 90% świeżych owoców ani 4 000 odmian warzyw. 82% mieszkańców woj. lubuskiego wie, że olej rzepakowy powstaje dzięki zapylaniu kwiatów rzepaku.

 

Praca pszczołowatych to nie tylko żywność. 55% mieszkańców woj. lubuskiego słyszało nazwę propolis pszczeli, ale nie do końca wie, co kryje się pod tym pojęciem. Ta lepka substancja żywiczna zbierana przez pszczoły z pączków, drzew i krzewów ma właściwości lecznicze i wykorzystywana jest w medycynie od wieków. Propolis ma korzystne działanie na układ oddechowy – 71% mieszkańców regionu wskazuje go jako sposób na leczenie grypy i przeziębienia, 79% wie, że jest on stosowany do produkcji kosmetyków. Jednocześnie zaledwie 32% z respondentów z regionu wie, że propolis stosuje się np. w leczeniu nowotworów. Co jeszcze uzyskujemy dzięki pracy pszczołowatych? Ankietowani wskazują produkty z woskiem pszczelim - ponad ¾ (76%) wskazuje świece, a 70% kremy do twarzy. Jednocześnie 36% mieszkańców województwa lubuskiego nie ma świadomości, że dzięki pszczołowatym powstają szminki do ust, a ponad połowa ankietowanych (58%) nie zdaje sobie sprawy, że dzięki zapylaczom powstają popularne bawełniane koszulki.

 

Wyniki badania pokazują, jak bardzo potrzebna jest Polakom rzetelna wiedza przyrodnicza, szczególnie najmłodszym. Właśnie dlatego organizatorzy programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” stworzyli Wielki Dzień Pszczół, święto którego celem jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na temat ogromnej i niezastąpionej roli pszczół, kwestii ich ochrony i wymierania. Wielki Dzień Pszczół wypełnia edukacyjną lukę Polaków na temat tych pożytecznych owadów.

 

- Wyniki badania pokazują, jak mało wiemy o zapylaczach, choć tak wiele im zawdzięczamy. Dzięki pszczołowatym mamy 1/3 żywności na świecie – świeże warzywa i owoce, dżemy, musztardę, orzechy czy migdały. Mamy nadzieję, że świadomość jak ważną rolę, odgrywają pszczołowate wytworzy do nich pozytywny stosunek i że na co dzień, sięgając po nasze ulubione produkty, pomyślimy o nich. W myśl hasła 5. jubileuszowej edycji programu „Bądź Przyjacielem Pszczół na piątkę!”, zachęcamy wszystkich do życia w przyjaźni z tymi pożytecznymi owadami. Serdecznie zapraszamy do wspólnego świętowania Wielkiego Dnia Pszczół 8 sierpnia w placówkach w całej Polsce – mówi Małgorzata Strzelec z firmy ZT „Kruszwica” S.A., organizatora programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom”.

 

Badanie „Pomagamy pszczołom - Świadomość i wiedza konsumentów na temat zagadnień z zakresu ekologii” na zlecenie programu „Z Kujawskim pomagamy pszczołom” zrealizował w marcu 2015 roku dom badawczy GFK Polonia. Badanie przeprowadzono na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie Polaków w wieku 15+ (wielkość próby N=1227).

 

 
D&C JARY .:. (C) 2013-2016 Uniwersytet Zielonogórski .:. KONTAKT