Uniwersytet Zielonogórski
A-  A   A+     kontakt | PL

Serwis Informacyjny Uniwersytetu Zielonogórskiego

UNIKIDS na UZ

13.12.2013

Po astronomii, fizyce i historii (archeologia) przyszedł czas na chemię. Studenci Uniwersytetu Dziecięcego UNIKIDS po raz kolejny zasiądą jutro (14 grudnia 2013 r.) w ławach Uniwersytetu Zielonogórskiego i wezmą udział w specjalnie dla nich przygotowanym wykładzie i warsztatach.

"Wykład z bąbelkami, czyli to i owo o mydle, pianie i napięciu powierzchniowym" rozpocznie się o godz. 10.00, na Kampusie B, przy al. Wojska Polskiego 69, w auli C. |
 

Warsztat pt.: "Jak przemienić kuchnię w laboratorium naukowe?" odbędzie się na Kampusie B, przy al. Wojska Polskiego 69 w sali nr 11 w następujących godzinach:

godz. 11.45 – 12.45 grupa wiekowa 6-7 lat

godz. 13.00 – 14.00 grupa wiekowa 8-9 lat

godz. 14.15 – 15.15 grupa wiekowa 9-13 lat

 

Spotkania poprowadzi dr inż. Urszula Laska.

 

Wykład: "Wykład z bąbelkami, czyli to i owo o mydle, pianie i napięciu powierzchniowym."

Kto z nas - małych czy dużych - nie lubi zabawy z mydlanymi bańkami? Kolejne spotkanie z chemią wyjaśni studentom UNIKIDS, na czym polega rola detergentów w naszym życiu codziennym: przyjrzymy się zjawisku usuwania brudu podczas procesu mycia i prania, tworzeniu piany oraz dowiemy się, co znaczą pojęcia "surfaktant" i "napięcie powierzchniowe". Uczestnicy wykładu będą mieli okazję przekonać się, dlaczego olej nie miesza się z wodą, czy woda może zaprzeczyć prawu grawitacji oraz czy bańka mydlana musi być okrągła. Urządzimy wyścigi statków na wodzie oraz dowiemy się, jak wykorzystać swoją chemiczną wiedzę do stworzenia "bąbelkowego obrazu" i "bąbelkowej lampy-lawy".

 

Warsztat pt.: "Jak przemienić kuchnię w laboratorium naukowe?"

Studenci UNIKIDS dowiedzą się jakie substancje chemiczne występują w formie podstawowych produktów spożywczych i znajdują się w zasięgu ich rąk. Wystarczy trochę pomyszkować w kuchennych szufladach (oczywiście za przyzwoleniem rodziców!), aby z pomocą wody, octu, oleju, mleka, sody czy cukru przemienić kuchnię w prawdziwe laboratorium, zaskakując rodzinę i przyjaciół efektownymi doświadczeniami i naszą chemiczną wiedzą. Sprawdzimy czy sok z czerwonej kapusty rzeczywiście zawsze jest czerwony, zrobimy psikusa: "wybuchową herbatkę dla cioci", pokażemy, ze jajko jednak jest mądrzejsze od kury i może podskakiwać jak piłeczka (kura tego nie potrafi!), zabawimy się tęczowymi kolorami oraz ocenimy, na ile sympatyczny może być atrament zwany "sympatycznym". Na koniec obalimy powiedzenie: "uciekać gdzie pieprz rośnie" i przeprowadzimy zminiaturyzowaną erupcję wulkanu, po której... chyba nie będziemy musieli uciekać...
Starsi studenci przy okazji wykonywanych eksperymentów nauczą się, jak ocenić odczyn środków chemicznych domowego użytku, zbadają czy kwaśny węglan sodu rzeczywiście ma odczyn kwaśny oraz przekonają się, jaki wpływ ma kwas na celulozę, zawartą w papierze i wapń w skorupce jajka. Dowiedzą się, w jaki sposób "wyprodukować" dwutlenek węgla, a na zakończenie zaobserwują, w jaki sposób mydło zmienia własności powierzchniowe cieczy i czym to skutkuje.

 

Następne zajęcia na Uniwersytecie odbędą się 18 stycznia 2014 r.
Wykład: Morskie potwory - podróż w głąb oceanu połączony z warsztatami (Gąbki-zwierzęta łazienkowe), poprowadzi dr Magdalena Łukowiak

 

 

mrg

 
D&C JARY .:. (C) 2013-2016 Uniwersytet Zielonogórski .:. KONTAKT