Licealiści ze Wschowy wzięli udział w warsztatach w Filii Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie

 

 

5 kwietnia 2019 r.

 

W miniony piątek (5.04) Filię Uniwersytetu Zielonogórskiego w Sulechowie odwiedziła 15 osobowa grupa uczniów z I Liceum Ogólnokształcącego z oddziałami Dwujęzycznymi  im.  T. Zana we Wschowie. Uczniowie  zwiedzili Lubuski Ośrodek Innowacji i Wdrożeń Agrotechnicznych Sp. z o.o. (część laboratoryjną, technologiczną i szkółkarską),  zapoznając się z możliwościami technicznymi i technologicznymi Spółki. Następnie, w budynku Pałacu  -  siedzibie Instytutu  Nauk o Żywności i Agrotechniki,  mgr Madgalena Golińczak przeprowadziła warsztaty  pt. Dietetyka i dietoterapia w praktyce. Uczniowie mieli możliwość wykonania  pomiaru tkanki tłuszczowej cyrklem HARPEDENA oraz zapoznali się z analizatorem składu ciała, który jest  nieocenionym narzędziem do oceny stanu odżywiania. Analizatory składu ciała są niezbędnym narzędziem pracy dla lekarzy różnych specjalności, dietetyków, rehabilitantów, fizjoterapeutów, trenerów personalnych, kosmetologów.


Kolejnym etapem były warsztaty w laboratorium Instytutu  pt. Magiczny świat chemii połączony z obserwacjami mikroskopowymi. Celem warsztatów było uczestnictwo w pokazach chemicznych przy wykorzystaniu odczynników laboratoryjnych oraz samodzielne sporządzanie przez każdego ucznia doświadczeń z wykorzystaniem artykułów spożywczych.


Uczestniczy warsztatów  pod  okiem instruktora samodzielnie wykonywali doświadczenia przy użyciu artykułów spożywczych dostępnych w kuchni jak np.  „lampa z lawą”, „malowanie na mleku”, „ efekt próżni” ,  „mała trąba słonia” oraz  poznawali reakcje zachodzące z połączenia takich składników. Uczniowie uczestniczyli w pokazach wykonywanych przez instruktora, m.in. „chemiczny ogród” , „pompowanie balonu bez użycia ust” czy  „duża trąba słonia”.


Ostatnim elementem warsztatów były obserwacje mikroskopowe. Uczniowie zapoznali się z zasadą działania oraz budową mikroskopu. Uczestnicy warsztatów samodzielnie wykonywali preparaty mikroskopowe wykorzystując do tego podstawowe  techniki barwienia i sporządzania preparatów.
 

 

 

P1012867.JPG P1012874.JPG
 
D&C JARY .:. (C) 2013-2016 Uniwersytet Zielonogórski .:. KONTAKT