Uniwersytet Zielonogórski
A-  A   A+     kontakt | PL

Serwis Informacyjny Uniwersytetu Zielonogórskiego

Wykłady i warsztaty dla uczniów w Katedrze Żywienia Człowieka i Dietoterapii UZ w Kalsku

14 kwietnia 2022 r.

 

Kalsk (2).JPG

fot. laboratorium w Kalsku. arch. UZ

 

Katedra Żywienia Człowieka i Dietoterapii, która w strukturze Wydziału Nauk Biologicznych* znalazła się po połączeniu Uniwersytetu Zielonogórskiego z Państwową Wyższą Szkołą Zawodową w Sulechowie, rozpoczęła intensywną współpracę z lubuskimi szkołami średnimi. Są to licea, technika i zespoły szkół, nad którymi Katedra już wcześniej sprawowała opiekę patronacką i teraz wróciła do tej formy współpracy.
 

 

Pracownicy Katedry zaproponowali dyrektorom szkół pakiet wykładów i warsztatów (do wyboru jeden wykład i dwa warsztaty) realizowane od kwietnia do czerwca w laboratorium Katedry Żywienia Człowieka i Dietoterapii w Kalsku.

 

 

 

 

 

 

 

 

Na 4-godzinne zajęcia (1 godz. wykład +dwa 1,5 godz. warsztaty) zapisały się już grupy z siedmiu lubuskich szkół: 

 

-        Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego nr 3 Ekonomik w Zielonej Górze,

-        Powiatowy Zespół Szkół w Świebodzinie,

-        Zespół Szkół Rolniczych i Technicznych w Powodowie,

-        Zespół Szkół w Sławie,

-        Zespół Szkól Technicznych w Lubsku,

-        Zespół Szkól nr 1 w Nowym Miasteczku,

-        Zespół Szkół Zawodowych i Licealnych w Zgorzelcu.

 

Nauczyciele i uczniowie mogli wybierać wśród bardzo atrakcyjnych tematów:

 

Wykłady  (czas trwania 1 godz.):

 

Food Power – energia i zdrowie z żywności

Dieta fit – hit, czy kit?

O żywności na luzie – Obalamy popularne mity żywieniowe

Dieta „bez” – moda, czy konieczność?

 

Warsztaty (czas trwania 1,5 godz.):

 

Witamina C – oznaczanie poziomu i jej rola w organizmie

Promocja zdrowego sposobu żywienia i zwrócenie uwagi na rolę warzyw i owoców w naszej diecie

 

Świat komórek pod mikroskopem

Poznanie budowy i zasady działania mikroskopu świetlnego oraz wykonania preparatów mikroskopowych

 

Zastosowanie mikroorganizmów w produkcji żywności

Poznanie produktów powstałych przy udziale mikroorganizmów, a także korzyści zdrowotnych płynących z ich konsumpcji

 

Badanie zafałszowań mięsa i produktów mięsnych

Zdobycie wiedzy na temat sposobów fałszowania mięsa i produktów mięsnych oraz poznanie laboratoryjnych metod wykrywania najpopularniejszych zafałszowań

 

Diety wegańskie – czy są bezpieczne i zdrowe

Poznanie różnych sposobów odżywiania. Nabycie umiejętności oceny diet i poznanie praktycznych rozwiązań kulinarnych w dietach wegańskich

 

Super witamina C

Poznanie ważnej roli witaminy C w organizmie. Nabycie umiejętności oznaczania tej witaminy w laboratorium ( w różnych produktach spożywczych)

 

Sprytne sposoby na poznanie składu produktów spożywczych

Nabycie umiejętności oznaczania cukru, alkoholu, wybranych witamin w produktach spożywczych

 

Co zrobić żeby nie przytyć?

Nabycie umiejętności obliczania zapotrzebowania energetycznego, wartości kalorycznej produktów spożywczych, oceny sposobu odżywiania

 

Organizmy modyfikowane genetycznie (GMO) – do czego nam się przydadzą?

Poznanie pozytywnych i negatywnych stron wykorzystywania organizmów modyfikowanych genetycznie

 

Podstawy fizjologii układu oddechowego

W trakcie zajęć uczniowie zapoznają się z anatomią i fizjologią układu oddechowego ssaka. Krótka prezentacja multimedialna będzie wprowadzeniem do anatomii układu oddechowego. Mechanika oddechu zostanie pokazana na przykładzie doświadczenia Dondersa – płuca w butelce. W trakcie zajęć będzie możliwość wykonania spirometrii (badanie objętości życiowej płuc) i szczytowego przepływu powietrza przez płuca u człowieka.

 

Ryba dobra na wszystko

W trakcie zajęć uczniowie zapoznają się z anatomią ryb na przykładzie pstrąga tęczowego. Uczestnicy będą mogli własnoręcznie zlokalizować narządy wewnętrzne u sekcjonowanej ryby. Prowadzący omówi budowę anatomiczną  ryb oraz ich przystosowania do życia w środowisku wodnym. Ponadto uczestnicy dowiedzą się dlaczego warto spożywać ryby oraz jak rozpoznać świeżą rybę w  sklepie.

 

 

* dzisiaj w strukturze Instytutu Sportu, Turystyki i Żywienia UZ

 

 

_DSC5189.JPG _DSC5230.JPG
1. Obecnie budynek Katedr Żywienia Człowieka i Dietoterapii UZ - miejsce gdzie odbywają się wykłady; fot. M. Janion 2. Obecnie budynek Katedr Żywienia Człowieka i Dietoterapii UZ - laboratoria; fot. M. Janion
 
D&C JARY .:. (C) 2013-2016 Uniwersytet Zielonogórski .:. KONTAKT